Overig

Slashbanen

496

Heeft u er wel eens van gehoord? Het begrip ‘slashbanen’? In andere terminologie ook wel ‘combinatiebaan’, ‘stapelbaan’ of ‘stapeljob’ genoemd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij er de afgelopen weken pas meer in heb verdiept. Een ‘slashbaan’ is een baan die je combineert met minimaal 1 andere baan. Bij voorbeeld een parttime financieel medewerker welke zijn of haar baan combineert met een baan als freelance taartenbakker. Je bent dan een financieel medewerker / taartenbakker. Vroeger leek dit vooral veelvoorkomend bij de ‘beroemdheden’. Je bent rapper en modeontwerper of acteert, maar schrijft ook een kookboek. Inmiddels is dat al lang niet meer het geval. Steeds meer mensen, inmiddels 1 op de 10, heeft al zo’n combinatiebaan. Vaak vanwege uiteenlopende redenen. Sommigen hebben het nodig om zichzelf financieel te kunnen onderhouden, maar steeds vaker kiest men bewust voor het hebben van twee of meer werkgevers. De meest gehoorde motieven hiervoor zijn:

  • Opdoen van meer werkervaring en dus zelfontwikkeling;
  • Meer afwisseling in de werkzaamheden (bijvoorbeeld fysiek werk en werk op kantoor met elkaar kunnen combineren);
  • Meer zekerheid van inkomen waardoor er geen man over boord is indien één van de banen verdwijnt;
  • Vrijheid om (door de zekerheid van inkomen) als zelfstandige te kunnen ontplooien (vaak zelfs van hobby werk maken).

Ook groeit de status van iemand wanneer deze persoon werk heeft. Dit lijkt de laatste jaren steeds belangrijker te worden dan de jaren daarvoor. Dit zal bewust of soms onbewust een rol spelen dat mensen bereid zijn om meerdere banen tegelijkertijd aan te nemen.

Kent u mensen binnen uw organisatie welke een slashbaan hebben? Ja? Dat kan wel eens heel prettig zijn voor u. Het schijnt namelijk zo te zijn dat mensen met minimaal één combinatiebaan over het algemeen steengoed zijn in multitasking, op hoger niveau communiceren, ambitieus zijn en zichzelf steeds willen blijven ontwikkelen. Daardoor blijft men langer geboeid en ontstaat er continuïteit. Wat men in de ene baan mist, vindt men namelijk vaak in de andere baan.

Om mij heen hoor ik vaak dat er in de toekomst minder volledige functieprofielen zullen bestaan vanwege bijvoorbeeld automatisering. Dat betekent dat we meer taak- of opdrachtgericht gaan werken. Ik verwacht dus dat de opmars van de slashbaan nog wel even door zal gaan.