Overig

Richard Korteland van wethouder naar burgemeester

840

De geboren en getogen Papendrechter Richard Korteland (37) heeft hectische weken achter de rug. En de rust is voorlopig nog niet weergekeerd. Op 1 september a.s. wordt de wethouder van de gemeente Papendrecht, burgemeester van de gemeente Meppel. Hoe is het zo gekomen, vroegen we de wethouder direct na zijn benoeming.

Als telg uit een accountancy familie leek voor Richard Korteland een carrière in die richting in het verschiet te liggen. Na zijn studie ging hij dan ook aan het werk in het familiebedrijf en later koos hij voor een baan bij Deloitte. “Ik had een mooie, maar ook een al bijna uitgestippelde carrière in het vooruitzicht. Mijn belangstelling in de politiek deed mij uiteindelijk anders besluiten en een weg te kiezen in het onzekere bestaan van een politicus.” Dat onzekere bestaan begon in 1998 toen hij zich aansloot bij de VVD in Papendrecht. Via het raadslidschap en de rol als fractievoorzitter, moest de getalenteerde accountant in 2010 een belangrijke keuze maken. Een financiële of een bestuurlijke carrière? Het werd, ondanks een aanbieding om Hoofd Financiën te worden van Diergaarde Blijdorp, de politiek. “Het wethouderschap trok mij in hoge mate. Er gebeurde veel in Papendrecht en in de regio. Er stonden ambitieuze plannen op de agenda, maar ook was er het streven om de samenwerking tussen de Drechtsteden gemeenten tot volle wasdom te laten komen. Uitdagende ambities, maar ook met veel afbreukrisico. Zo’n 30% van de wethouders haalt de eindstreep niet, om wat voor reden dan ook.”

En dan ineens is er het bericht dat Richard Korteland is benoemd tot burgemeester van Meppel. “Eigenlijk was ik helemaal niet bezig met een burgemeesterschap, maar was het meer mijn omgeving die mij op het spoor zette.” Na de rol van formateur die hij tweemaal met verve vervulde, kreeg hij al te horen dat een burgemeesterschap een logische vervolgstap zou zijn. Toen de vacature in Meppel bekend werd, besloot hij te reageren. De animo was groot om in de Drentse stad aan het roer te komen. Maar liefst 54 sollicitatiebrieven kreeg de commissaris van de Koning te verwerken. De vertrouwenscommissie was er snel uit. In de toelichting van de commissie is te lezen dat Richard een jonge, talentvolle en strategische bestuurder is. Toegankelijk, aanspreekbaar, oog voor mensen en weet te verbinden. Bovendien is hij financieel onderlegd. Een mooi ‘juryrapport’ noemt hij het lachend.

Over de vraag waar hij als wethouder het meest trots op is hoeft Richard Korteland niet lang na te denken. “Er zijn vele mooie momenten en belangrijke zaken de revue gepasseerd, maar in de top drie staat zeker het congres Aerospace meets Maritime. Dat congres hebben we in betrekkelijk korte tijd uit de grond gestampt en is op veel fronten een succes gebleken. Het leverde niet alleen arbeidsplaatsen op, maar ook de samenwerking tussen twee verschillende werelden die hieruit voortvloeide, verschafte mij veel voldoening. Ook de sterk verbeterde samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is waardevol en ook wil ik de positie van de Drechtsteden als economische factor nog eens benadrukken. Wij tellen mee en dat is een fantastisch gegeven.” Toch volgt er nog een kritische noot. “De besluitvorming is te traag. We doen er in de Drechtsteden, maar ook in Papendrecht te lang over om een besluit te effectueren en te implementeren.” Als voorbeeld noemt Korteland het centrumplan van zijn gemeente. “Het traject was lang, wellicht mede ingegeven door de (financiële) crisis, maar het had naar mijn mening sneller gekund. De laatste fase is nu ingegaan met de aankleding van het marktplein. Daarvoor hebben we onze inwoners gevraagd met ideeën te komen. De reacties waren overweldigend en dat vind ik fantastisch zoals dit is gegaan.”

Meppel is een stad met net iets meer inwoners dan Papendrecht, meldt Korteland met een glimlach. “Het is er prachtig en het is een stad met een rijk cultureel leven. Bovendien is er veel MKB-activiteit. Ik zal er mijn draai wel vinden.” Er breekt een nog drukkere periode aan met het zoeken naar een huis, verhuizen, zijn werkzaamheden als wethouder afronden en afscheid nemen van zijn gemeente. Vervolgens in september met volle inzet aan de slag als burgemeester van Meppel. Het zal hem zeker lukken.